Een veel besproken onderwerp rondom online daten is het taboe dat hierop zou liggen. Reden voor het Paiq-team om hier nu eens wat dieper in te duiken en te bekijken wat de échte waarheid is....
Uit een onderzoek dat wij onlangs onder Paiq’ers hielden blijkt dat de overgrote meerderheid van de 2700 respondenten het idee heeft dat het taboe op online dating in Nederland de afgelopen vijf jaar is afgenomen. Verrassend? Je zou zeggen van niet, gezien het feit het aantal online daters de afgelopen jaren fors is gegroeid. Maar toch blijken er nog diepe, vooral verrassende onderliggende verschillen te bestaan tussen verschillende typen bevraagden.
Zo geeft 30% van de ondervraagden onder de dertig jaar aan dat er een taboe heerst op online dating, tegenover slechts 12% van de mensen ouder dan dertig jaar. Een significant verschil dat wellicht frappant afsteekt tegen het idee van 'de ruimdenkende jongere'. Opvallend genoeg is ook één op de drie online daters met een wetenschappelijke opleiding van dit taboe overtuigd. Onder lager opgeleiden is slechts minder dan één op de zeven deze mening aangedaan. Het is natuurlijk de vraag hoe je dit taboe uitlegt. Vind je het bijvoorbeeld eigenlijk ongepast om zelf online te daten, het hierover te hebben met familie, vrienden of collega’s, of zou je nooit toegeven dat je je vriend of vriendin via een datingsite hebt ontmoet? Hoewel 75% van de respondente aangeeft dat dit taboe in het algemeen niet meer bestaat in Nederland, vindt één op de vijf van deze 75% het toch wel vervelend om het te vertellen aan familie of collega’s. Daarentegen blijkt men richting vrienden minder terughoudend te zijn. Zo’n 13% van de ondervraagden geeft aan nog nooit iemand verteld te hebben actief te zijn op een datingsite. Vertel jij wél aan anderen dat je actief bent op een datingsite? Dan heb je gemiddeld gezien slechts 3% kans dat je hier een negatieve reactie op krijgt. In bijna de helft van de gevallen blijkt de reactie positief. De overgebleven helft van de reacties is enigszins verbaasd, niet duidelijk uitgesproken of er volgt een voorzichtige waarschuwing voor valse profielen. De kans om hiermee een blauwtje te lopen is dus gelukkig gering. Tussen de vele reacties vonden wij nog de volgende opmerking die één en ander leuk in perspectief weet te zetten: "Wat mij betreft doen mensen gewoon te moeilijk. Het is allemaal prima als je in een dronken bui als een slappe viool tegen iemand aanhangt en al kwijlend verklaart dat je die persoon leuk vindt, maar als je online een leuk gesprek hebt is dat niets waard." Aan alle respondenten: bedankt voor jullie enthousiaste medewerking!Benieuwd wat anderen van Paiq vinden?